BED & BREAKFAST - LE CHATEAU

ACTIVITEITEN
  MOTORRIJDEN


  In het oosten van Frankrijk liggen de Vogezen, een middelgebergete waar het niet alleen goed vertoeven is om te wandelen of fietsen maar ook om de streek met de motor te verkennen. De natuur is er ronduit prachtig en er zijn meer dan genoeg voorzieningen voor motorrijders De Vogezen is een middelgebergte gelegen in het oosten van Frankrijk, bij de grens met Duitsland. Met zijn 1424 meter vormt de Grand Ballon de hoogste top van deze streek. Tussen de Vogezen en de Rijn ligt de Elzas met zijn fleurige en bloemrijke dorpjes en heerlijke wijnen.
  De Vogezen is een van de mooiste gebieden om met de motor doorheen te rijden. Je vindt er een prachtige natuur. Het gebied heeft een aantal geologische overeenkomsten met het Zwarte Woud. De dichte bossen, steile hellingen en vele haarspeldbochten maken van je reis een waar avontuur. Je wordt volledig omringd door prachtige wijnvelden en tussendoor kom je ook een aantal mooie, rustige dorpen tegen die zeker een bezoekje waard zijn.
  Door de relatief lage bergpassen is het, afhankelijk van het weer, mogelijk al vanaf mei naar de Vogezen te reizen. Dorpjes waar de wijnbouw belangrijk is, verwelkomen vooral in juni en september veel toeristen. Andere dorpen richten zich dan weer meer op de vakantiemaanden juli en augustus.
  We hebben diverse routes voor u beschikbaar. En we vertellen u graag de mooiste cols en weggetjes. De hoge kammen zijn minder bebost. Dat is goed te zien op de Route des Crêtes, met als mooie punten de Col du Bonhomme en de Col de la Schlucht, bergtoppen  rondom de Hohneck en de Grand Ballon.

  FIETSEN


  De Vogezen zijn een gebergte in het westen van Frankrijk bij de grens met Duitsland. Door de prachtige natuur en de knusse dorpjes is dit gebergte ideaal voor een actieve fietsvakantie.
  Fietstochten zijn erg in trek in het gebied van de Vogezen. Zowel de recreatieve als de sportieve fietstoerist kan genieten van de prachtige routes die de fietser meeneemt langs toppen en heuvels, adembenemende landschappen en groene bossen. In het westen kan vooral de recreatieve fietsliefhebber genieten van een rustige fietstocht. Het oosten van de Vogezen is dan weer aangewezen voor zwaardere fietstochten die langs de prachtige bergtoppen gaan.
  FIETSPADEN IN DE VOGEZEN
  Fietsen kan op de bewegwijzerde fietspaden. Deze zijn aangeduid met verschillende kleuren en leiden je langs de mooiste stukjes natuur die de Vogezen te bieden heeft. Het klimaat is tijdens de zomer ideaal om te fietsen, waardoor deze periode ook drukker is dan de rest van het jaar. Gelukkig heb je in deze regio niet veel last van het massatoerisme, zodat je rustig kan genieten van een fietstochtje door de natuur.
  RECREATIEVE FIETSTOCHTEN
  De Vogezen vormen door de afwisseling van uitgestrekte bossen en culturele landschappen de ideale locatie voor fietsers die willen genieten van een rustige en mooie tocht. Bovendien zijn er een aantal speciale fietspaden aangelegd die bedoeld zijn voor de recreatieve fietsers. Ze hebben amper hoogteverschil en zijn daarom doenbaar voor nagenoeg iedereen. Deze routes staan bekend als de ‘Voies Vertes’ of ‘groene fietspaden’. Daarnaast lopen er ook een aantal prachtige en rustige fietspaden langs de kanalen in de Lage Vogezen.
  Maar ook in de Hoge Vogezen, die bekend staan om de hoge bergtoppen en pittige beklimmingen, kan de recreatieve fietser zijn gading vinden. In het dal tussen de dorpen Remiremont, Cornimont en Bussang is er namelijk een groene route te vinden die loopt over het tracé van een oude spoorbaan. Hierdoor is er ook sprake van een beperkt hoogteverschil. Verwacht je aan een indrukwekkende fietstocht over een grotendeels autovrije weg, die omringd wordt door de imposante toppen van de Hoge Vogezen. Toch kan je best zorgen voor een fiets met goede versnellingen en remmen. Er is wel weinig hoogteverschil, maar het zal er nooit zo vlak zijn als in België of Nederland. Houd hier dan ook rekening mee.
  SPORTIEVE FIETSTOCHTEN
  Toch zijn de Vogezen vooral geschikt voor sportieve fietstochten waarvoor een goede conditie vereist is. Je vindt er namelijk heel wat beklimmingen en afdalingen terug die je leiden langs groene bossen en overweldigende uitzichten. Het hoogste punt van de Vogezen is de Grand Ballon met een hoogte van 1424 meter. Maar ook andere hoge toppen of ballons vormen een grote uitdaging. Vooral de cols aan de oostelijke zijde van deze ballons doen de sportieve fietser toch wel even naar adem happen. Er zijn namelijk grote hoogteverschillen te vinden, met steile beklimmingen die een stijgingspercentage hebben van 5 tot 10%. Aan de westkant lopen de beklimmingen echter wat geleidelijker omhoog.
  Daarnaast trekken ook zeer veel fietstoeristen naar het Duizend Meren gebied of Mille Etangs. Dit gebied ligt helemaal in het zuiden van de Vogezen in de Haute-Saône.Het landschap bestaat er uit gezellige weggetjes, indrukwekkende dalen en natuurlijke duizenden prachtige meren. Er is weinig verkeer te vinden en de wegen zijn er in de meeste gevallen erg goed onderhouden.

  MOUNTAINBIKEN


  De Vogezen worden terecht bejubeld als wandelgebied. Maar ook mountainbikers hoeven zich er beslist niet te vervelen. Vier uurtjes in de auto en je zit toch echt in de ‘bergen’.
  GEDETAILLEERDE INFORMATIE
  Over de Vogezen
  Het Vogezen massief is een middelgebergte met hoogtes tot 1.400 meter. Met andere woorden: de klims en afdalingen hebben een respectabele lengte en de streek geldt onder sportieve fietsers als een populair (trainings)gebied. De Vogezen liggen op zo’n 600 kilometer vanaf Utrecht. Vanuit Nederland gezien is dit dé plek die het dichtst bij huis ligt waar je ‘echte bergen’ kunt ervaren.
  De Hoge Vogezen (Massif des Vosges) is het meest oostelijke deel van de Vogezen, waar de hoogste bergkammen liggen, die de grens vormen met de Elzas. De routes des Crêtes die over deze kammen voert, biedt je de mooiste uitzichten; in de winter is de route ook geschikt om met sneeuwschoenen te lopen.
  De Vogezen keten is verdeeld in vier stukken: de Grote Vogezen, van Belfort tot Bruche; de Centrale Vogezen, tussen de Bruche en de Col de Saverne; de Lagere Vogezen, tussen de Col de Saverne en de bron van de Lauter en de Hardt. De ronde toppen van de Grote Vogezen worden ‘Ballons’ genoemd. Het hoogste punt, de Grand Ballon, bereikt een hoogte van 1.424 meter.
  De Vogezen liggen in het oosten van Frankrijk, tegen de Duitse grens aan ter hoogte van de steden Karlsruhe en Mulhouse. Hoofdstad van het département Vogezen is Épinal. Toeristische hoofdstad is Gérardmer. Zowel cultureel als economisch zijn de Vogezen geen rijke streek. Belangrijkste bronnen van inkomsten waren de textiel- en houtindustrie, die zich hier ontwikkelden vanwege de natuurlijke bronnen (bossen en stromend water) en de juiste luchtvochtigheid.

  WINTERSPORT


  Skiën dichtbij huis? Dat kan in de Vogezen. U kunt zich verheugen op 171 kilometer piste: De skigebieden worden door 143 skiliften ontsloten. In dit middelgebergte dat tussen Nancy en Basel ligt, vind je een aantal leuke skigebieden. Als de sneeuwcondities goed zijn, dan veranderen de Vogezen in een sprookjesachtig winterlandschap. Met talrijke bossen en meren beschikken de Vogezen over een prachtig decor voor uw wintersportvakantie. Naast skiën is dit gebied ook heel geschikt om te langlaufen en te wandelen. Iedereen kan op zijn eigen manier en tempo heerlijk genieten van de sneeuw en prachtige natuur.
  Het is niet eens zover rijden naar de Vogezen, het is zelfs de moeite om er voor een ski-weekend naar toe te gaan!
  Echte skigebieden
  Zeker La Bresse Hohneck voelt als een echt skigebied, La Bresse Hohneck is een klein skidorp van 5000 inwoners midden in de Vogezen (van 600 tot 1363m). La Bresse is een geliefde wintersportbestemming voor alpine skiërs als langlaufers en wandelaars, maar ook in Gérardmer Mauselaine kun je prima skiën. Liggend temidden van de dennenbossen en aan een mooi meer ligt Gérardmer. Voor skiërs zijn er 20 pistes die dwars door de prachtige wouden lopen. Lac Blanc is een klein maar gezellig wintersport gebiedje in de Vogezen. Dit gebied leent zich uitstekend voor een rustige short-ski. Hier sta je minder lang in de rij dan in de beroemdere short-ski bestemmingen dichtbij huis. Je vindt er een mix tussen rode, blauwe en groene pistes. Er is één zwarte afdaling maar die is niet lang. Door de grootte en toch wat geringe moeilijkheidsgraad is dit gebied het meest geschikt voor de beginner en lichtgevorderde wintersporter. In het gebied is ook een klein funpark, uitgerust met een airbag! Daarnaast kun je in de avonduren in kunstlicht skiën. Ventron is een van de onbekendere skigebieden in de Vogezen. Het gebied heeft veel eenvoudige blauwe en groene pistes. Hierdoor is het skigebied Ventron vooral geschikt voor beginnende skiërs en kinderen.
  Langlaufen Vogezen
  In de lager gelegen delen van de Vogezen is dit erg afhankelijk van het weer, in de hogere gebieden is de sneeuwzekerheid een stuk groter
  Bij de skigebieden zijn uitgezette loipen en kunt u ook materiaal huren ("Ski de Fond" in het Frans).
  Ook in de lagere delen van de Vogezen kunt u als er genoeg sneeuw is prima langlaufen op wandel en bospaden.
  Daar zijn dan meestal geen Loipen uitgezet, maar u hebt wel het hele bos voor uzelf alleen.
  Sneeuwschoenwandelen Vogezen
  Wandelen met sneeuwschoenen ("raquettes" in het Frans) kan overal in de Vogezen waar sneeuw ligt. De niet overdreven steile heuvels en bergen maken het een ideaal landschap voor sneeuwschoenen. Je zult niet snel op een punt komen waar je niet verder kunt, dus vrij wandelen is een goede mogelijkheid.
  In en om de wintersportgebieden zijn vaak sneeuwschoenwandelpaden uitgezet en kunt u ook daar ook sneeuwschoenen huren.
  Als u zelf sneeuwschoenen heeft en de Vogezen bezoekt in de winter, neem ze dan mee!
  U kunt zomaar een paar mooie sneeuwdagen meemaken met genoeg sneeuw om een paar mooie wandelingen te maken.
  Voor diegene die meer avontuur zoeken op sneeuwschoenen is het een aanrader om bijvoorbeeld de "Route des Crêtes" te lopen in de winter.
  Erg mooi, fantastisch uitzicht op de Alpen (bij goed weer) en een overweldigende rust.
  Niet zoals de Alpen, maar wel leuk!
  Verwacht in de Vogezen geen skigebieden zoals we die in de Alpen kennen, maar wie deze vergelijking uit zijn hoofd zet kan hier prima skiën of boarden.
  Veel plezier bij het skiën in de Vogezen!
  Voor meer info zie op wintersporters.be en/of op skiinfo.be


  WANDELEN


  De Vogezen in het noordoosten van Frankrijk zijn het ideale wandelgebied voor zowel een korte wandeling als meerdaagse wandeltrektochten.
  De ongerepte natuur, uitgestrekte bossen en de vele bronnen, beekjes en meren zorgen voor een steeds wissend panorama tijdens uw wandeltocht.
  De Vogezen: de ideale wandelbestemming voor alle leeftijden in alle jaargetijden.
  Wandelen in de hoge Vogezen
  Ten oosten van Epinal zijn de hoogteverschillen duidelijk groter en voelt de omgeving meer Alpine aan. In en rondom de verschillende dalen zijn de uitzichten erg mooi en vanaf de hoogste pieken (Ballons) kunt u bij helder weer de Alpen zien liggen (maar daarvoor het Rijndal).
  In dit gebied zijn tientallen erg mooie dalen en pieken met fantastische wandelmogelijkheden.
  Er zijn een aantal routes boven op de Ballons die relatief vlak zijn, maar er zijn er ook verschillende die verder het dal in lopen met meer hoogteverschil.
  Wandelen in de lage Vogezen.
  Het landschap van de Vogezen is min of meer te verdelen in twee delen. De scheidslijn ligt rond Epinal in het midden van het Departement de Vogezen.
  Ten westen van Epinal, in de lage Vogezen, is het hoogteverschil minder en bestaat het landschap uit bossen, dorpjes en weiden.
  Dit ouderwetse cultuurlandschap is zeer geschikt voor mooie wandeltochten zonder al te veel hoogteverschil.
  Wandelroutes in de Vogezen
  In de Vogezen liggen honderden uitgezette wandelroutes variërend van 3 tot 20 kilometer.
  In ieder dorp zijn wel wandelroutes te vinden en in de meeste dorpen zijn tientallen wandelroutes uitgezet.
  Er zijn in overal routes voor ieder niveau. De zwaarte van de wandelingen hangt voornamelijk af van het deel van de Vogezen waar u bent wandelt.
  In de hogere delen zijn de langere routes meestal zwaarder omdat er meer hoogtemeters moeten worden overbrugd, maar daar zijn ook minder zware routes te vinden.

  OVERIGE ACTIVITEITEN

BED & BREAKFAST - LE CHATEAU

2 Rue Haute, 88490 Lubine, FRANCE.

Copyright © 2021 Bed & Breakfast - Le Chateau 2021. Alle Rechten Voorbehouden